Keskustelupalsta
Keskustele milloin vain

Vuorokauden jokaisena tuntina, vuoden joka ikisenä päivänä on avoinna Vertaislinja-keskustelupalsta. Keskustelua voit lukea myös ilman, että olet rekisteröitynyt palveluun.

Tukipuhelin
Ammattilaiset vastaavat

Mietityttääkö sinua jokin asia muistin toiminnassa tai muistisairauksissa? Älä suotta jää pohtimaan niitä yksin. Muistineuvo-tukipuhelin tarjoaa muistisairauksiin liittyvää neuvontaa maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin (klo 12–17) numerossa 09 8766 550 (0,08€/min + pvm). Puheluihin vastaavat muistityön ammattilaiset.

Minneslinjen betjänar på svenska på tisdagen kl. 14–17 på samma telefonnummer.

Nuoret läheiset
Kun isä unohti

Kun isä unohti on Facebook-ryhmä nuorille, joiden lähipiirissä on muistisairautta. Ryhmässä voi keskustella aiheesta ja sen vierestä: muistisairaudesta, arjesta – ja mistä tahansa muusta. Sana on vapaa. Ryhmän moderaattori varmistaa, että olet 13–30-vuotias nuori tai nuori aikuinen, jonka vanhemmalla on muistisairaus. Näin takaamme turvallisen keskustelun vertaisten kesken.

Muisti-kaveri
Kaveriksi kauppareissulle

Muisti-KaVeRi voi toimia muistisairaan kalakaverina, kauppakaverina, kirpparikaverina, teatterikaverina, tanssikaverina, hiihtokaverina, lenkkikaverina – tai ihan vaan kaverina. Hän ei vastaa hoitoon liittyvistä asioista. Muisti-KaVeRi on koulutettu vapaaehtoinen, joka tarjoaa muistisairaalle tukea omannäköiseen ja arvokkaaseen elämään. Se, jos mikä, tuottaa iloa ja tarjoaa elämyksiä.

Tietopankki
Turvaa arkeen

Turvallisuustietopankista löydät vinkkejä arkeen, esimerkiksi tietoa apuvälineistä ja tarkistuslistoja, jotka helpottavat turvallisuuteen liittyvien riskien kartoittamista omassa arjessa. Vinkeistä kannattaa hyödyntää juuri omaan tilanteeseen ja tarpeisiin sopivat. Vinkkipankissa voit itse vinkata hyviksi havaituista keinoista ja ratkaisuista.

Läheiset
Tukea omaishoitajille

Omaishoitaja kohtaa arjessa tilanteita, jotka ymmärtää ehkä parhaiten toinen samassa tilanteessa oleva. Muistisairaiden läheisiä auttaa Vertaislinja-tukipuhelin. Numerossa 0800 9 6000 vastataan vuoden joka ikisenä päivänä klo 17­–21. Numero on maksuton. Puheluihin vastaavat kokeneet ja koulutetut omaishoitajat.

Muistiluotsi
Luotsit lähelläsi

Muistiluotsit tarjoavat monenlaista tukea muistisairaille ja heidän läheisilleen. Ne toimivat 17 maakunnassa ja muodostavat koko maan kattavan verkoston. Muistiluotsit ovat maakunnallisia asiantuntijakeskuksia, jotka vahvistavat erityisesti vapaaehtois- ja vertaistoimintaa. Ja varmistavat, että muistisairaiden ääni kuuluu.

Muistiaktiivit
Itse asiantuntijaksi?

Tällä sivustolla tarinansa kertovat Silja Siijärvi ja Petri Lampinen vaikuttavat muistisairaiden ja läheisten omassa asiantuntijaryhmässä nimeltä Muistiaktiivit. Maakunnallisia työryhmiä on perustettu ja perustetaan ympäri Suomen. Ota yhteyttä lähimpään Muistiluotsiin, kun haluat vaikuttaa Muistiaktiiveissa.

Hoitotahto
Omannäköinen tulevaisuus

Hoitotahdolla varmistat, että hoidossa noudatetaan elämänarvojasi ja että mahdolliset hoitoratkaisut perustuvat omaan tahtoosi. Hoitohenkilökunta on velvollinen noudattamaan hoitotahtoa. Se kannattaa laatia aina kirjallisena. Muistiliiton Hoitotahtoni-lomake sisältää tavanomaisen hoitotahto-osuuden elämän loppuvaiheen päätöksistä ja osion, jossa voit laajasti kertoa hoitoa, hoivaa ja elämänlaatua koskevat toiveesi.

Oikeudet ja etuudet
Sinulla on oikeus

Muistisairaalla ihmisellä on oikeus päättää omista asioistaan niin kauan kuin hän siihen kykenee ja pystyy myös ymmärtämään päätöstensä merkityksen ja seuraukset. Muistisairaus ei automaattisesti poista itsemääräämisoikeutta. Muistiliiton sivuilta löydät runsaasti tietoa oikeuksistasi, samoin erilaisista etuuksista, avustuksista ja sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista, jotka sinulle kuuluvat.